Home > 3-in-1 recensies > Een klein stukje Alaska

Voor op het boek staat de volgende korte omschrijving van het verhaal: Een vrouw laat huis en haard achter en vertrekt met haar twee kinderen naar Alaska. Met hoge verwachtingen gaf ik € 24,99 uit aan de prachtige hardcover. Dave Eggers is niet zomaar een schrijver en ik ben gek op boeken die me een klein stukje Alaska brengen. Naar Canada ben ik al meerdere malen geweest, en ik kan niet genoeg krijgen van de ruige natuur daar. Alaska, op mijn bucketlist, schijnt nog ruiger te zijn.

Helden van de grens – Dave Eggers, ISBN 9789048835942, Juli 2016

In Helden van de grens van Dave Eggers slaat Josie, tandarts en moeder van de schattige Paul en Ana, op de vlucht voor haar oude leven. Haar ex-man is een nieuw leven aan het opbouwen, ze heeft haar praktijk noodgedwongen moeten verkopen en Jeremy, die soms op haar kinderen paste, is overleden. Alaska is de verst denkbare bestemming waar ze zonder paspoort naartoe kan. Daar huurt ze een camper die nog net niet in elkaar stort en begint ze met haar twee kinderen aan een wat doelloze rondreis. Onderweg beleven ze avonturen in en om de camper, komen ze mensen tegen van diverse pluimage maar brengen ze vooral veel tijd met elkaar door.

Het verhaal is aangekleed met humor in de beschrijving van personages. Zo schiet je tijdens het lezen regelmatig in de lach om Paul (8) en Ana (5), de een voorzichtig en verantwoordelijk, de ander altijd op zoek naar problemen. Josie laat haar kinderen zijn wie ze zijn, maar worstelt met de twee kanten in zichzelf, bang voor alles wat fout kan gaan, maar zich telkens weer in penibele situaties begevend.

Het is jammer dat Alaska, en al haar ruigheid, helemaal niet zo’n grote rol spelen in het boek.

Toch voldeed het boek niet aan mijn verwachtingen. Het is jammer dat Alaska, en al haar ruigheid, helemaal niet zo’n grote rol spelen in het boek. Josies verhaal blijft zich erg in haar hoofd afspelen en echt los komt ze niet van haar oude leven, terwijl Alaska toch bij uitstek de plek zou moeten zijn waarin alles in perspectief geplaatst kan worden. Dat gevoel blijft uit.

Wil je echt lezen over hoe het ruige leven in Alaska is voor een westerling, dan moet je Wildernisjaren van Linda Nijlunsing lezen. Linda vertrekt uit Nederland wanneer haar moeder is overleden. In Alaska wordt ze verliefd op de wat zonderlinge ‘Big Jim’. Jim woont in een hut ver van de bewoonde wereld en Linda trekt bij hem in. Samen voorzien ze in hun onderhoud: ze jagen, vissen en verzorgen hun moestuin.

Wildernisjaren – Linda Nijlunsing, ISBN 9789047203216, 2014

Linda draait nergens haar hand voor om en accepteert vol overgave dat dit haar nieuwe leven is. Ze geniet van de natuur en het land, ook als ze zwanger wordt. Haar grootste uitdaging blijkt echter het karakter van haar man. Jim kan moeilijk communiceren, en wanneer hun zoon geboren wordt, en de ruzies oplopen, besluit Linda terug te keren naar Nederland.

Wildernisjaren is een waargebeurd verhaal, wat Alaska in al haar facetten laat zien. Linda vertelt haar verhaal in detail, zowel de mooie als de minder mooie kanten. En hoewel haar verhaal uiteindelijk niet goed afloopt, ben je als lezer als je het boek dichtslaat een prachtige ervaring rijker. Het is alsof je zelf in Alaska geweest bent.

Het is alsof je zelf in Alaska geweest bent.

Het derde boek over Alaska wat indruk op mij maakte, is verrassend genoeg een romantische thriller, of spannende roman, namelijk Het noorderlicht van Nora Roberts. Nora Roberts schrijft lichte, luchtige romans vol familiedrama’s en romantiek. Het noorderlicht was het eerste boek dat ik van haar las en dat smaakte direct naar meer.

Het noorderlicht – Nora Roberts, ISBN 9789022565650

In het verhaal verhuist politieman Nate Burke naar Alaska waar hij sheriff wordt van een klein dorpje, Lunacy. Daar ontmoet hij Meg, pilote van een eigen vliegtuigje. Als politieman heeft Nate te maken met alle problemen die zich in het kleine, afgelegen dorpje voordoen, maar ook met de weersomstandigheden in de noordelijkste staat van het land. De karakters kloppen, de sfeer in het dorp, in het café, in de sneeuw is prachtig beschreven. En dit boek is tevens een echte thriller. Nu zijn sfeerbeschrijving in boeken wel vaker goed, maar stevige karakters die hout snijden zijn zeldzamer.

Het noorderlicht inspireert je om Alaska te willen opzoeken. En het is zeer vermakelijke vakantieliteratuur. De nieuwe kaften van de Nora Roberts boeken zijn trouwens al een reden op zich om haar boeken aan te schaffen. Maar was voorbereid, niet al haar boek zijn zo goed als Het noorderlicht. Over De obsessie was ik een stuk minder enthousiast, waardoor ik Nora’s boeken verder links heb laten liggen. Maar ik hoor het graag als er nog meer juweeltjes zitten tussen de meer dan 200 boeken die Nora Roberts inmiddels heeft geschreven.

En wat Alaska betreft, voorlopig blijf ik er over lezen, maar ooit hoop ik het met eigen ogen te mogen zien.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*